Het kan u bijna niet zijn ontgaan, de positie van de ZZP’er staat zwaar onder druk en zal veel mensen gaan raken.
Vanaf 1 januari 2025 komt de opschorting van de handhaving van de huidige wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) te vervallen. Of zoals het veel wordt geschreven: het handhavingsmoratorium wordt opgeheven per 1 januari 2025. Dit houdt in dat de Belastingdienst vanaf die datum gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.
De gevolgen van deze handhaving spelen voornamelijk bij de ZZP’er die wordt ingehuurd maar feitelijk niet zelfstandig werkt. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer in loondienst bij een bouwbedrijf. Het is veelvuldig voorgekomen dat deze uit dienst is gegaan en zichzelf daarna is gaan verhuren aan deze werkgever. O.a. de gezagsverhouding wijzigt in dat geval meestal niet. Dit kan ook een DGA zijn vanuit een besloten vennootschap die zichzelf verhuurt aan een opdrachtgever. Een eenmans-B.V. is dus geen oplossing voor deze problematiek. Dat kan enkel wanneer er sprake is van soortaandelen.
Een ZZP’er met meerdere opdrachtgevers, die zelf verantwoordelijk is voor de acquisitie, die bijv. projectmatig factureert i.p.v. uren x tarief, debiteurenrisico loopt en investeringen heeft gepleegd voor zijn onderneming hoeft zich geen zorgen te maken over twijfels aan zijn zelfstandigheid.
Iedere opdracht zal op zich moeten worden beoordeeld, er kan niet langer worden vertrouwd op de modelovereenkomsten. Ook zullen geen modelovereenkomsten meer door de Belastingdienst worden goedgekeurd. Een aantal lopende modelovereenkomsten blijven geldig voor de termijn die destijds is vastgesteld.
Het is belangrijk om aan te geven dat naheffingen plaats zullen vinden bij de opdrachtgever, niet bij de ZZP’er. Ingeval van naheffingen zal het gaan om de sociale premies, niet om de loonbelasting. Echter, ook voor de ZZP’er heeft het consequenties wanneer wordt gesteld dat geen sprake meer is van zelfstandigheid. Het recht op ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling komt te vervallen waardoor de belastingdruk toe zal nemen.
Het voert te ver om in dit nieuwsitem alles over dit onderwerp te schrijven. Daarom willen wij u adviseren met ons contact op te nemen wanneer u denkt dat u met handhaving te maken gaat krijgen, hetzij als opdrachtgever, hetzij als ZZP’er.
De rijksoverheid heeft een stroomschema gemaakt voor een aantal beroepsgroepen om de zelfstandigheid te kunnen beoordelen. Deze treft u hier aan. En graag verwijzen wij u nog ook naar deze link van de rijksoverheid.